9 vinkkiä kansainvälisen PR:n suunnitteluun

Vaikka digitaalisuus ja kasvava commtech-palveluiden kirjo tuntuisi nopeasti ajateltuna tuovan kansainvälisen PR:n tekemiselle yhä useamman yrityksen ulottuville, niin muutama käytännön asia on hyvä pitää mielessä kansainvälistä lanseerausta suunnitellessa:

1. Kohdemarkkina. Suomen jälkeen melkein mikä tahansa markkina Baltian maita ja Islantia lukuunottamatta on suuri. Älä siis yritä haukata liian suurta palaa kerralla – keskitä voimavarasi sekä kielellisesti, etta maantieteellisesti. Aloita vaikkapa yhdestä kaupungista.

2. Kieli. Niin houkuttelevaa kuin englannin käyttäminen olisikin, viestisi tavoittaa ja menee aina paremmin perille kohdemarkkinan omalla kielellä. Suurin osa ihmisistä myös googlaa äidinkielellään – myös Pohjoismaissa, joissa englannin osaaminen on maailman huippua.

3. Digitaaliset kanavat. Eri kanavat saattavat toimia eri maissa hyvin eri tavalla. Esimerkiksi LinkedIn on vahva Pohjoismaissa, Alankomaissa, Englannissa ja vaikkapa USA:ssa, mutta huomattavasti vähemmän käytetty jo Virossa. Venäjällä se on boikotissa. Saksassa sen korvaa usein Xing. Vkontakte on puolestaan dominoiva vahva Venäjällä, mutta käytännössä lähes boikotissa esimerkiksi Ukrainan länsiosassa. Sähköpostimarkkinointi toimii siellä, missä email on yritysten keskeisin viestintäkanava.

Se mikä toimii erinomaisesti yhdessä maassa, voi toimia myös toisessa. Tai sitten ei.”


4. Mediat. Tyypillinen virhe on oman kiinnostavuuden yliarvioiminen. Saksalaista toimittajaa ei oikeasti kiinnosta se, että suomalainen yritys avaa myyntikonttorin Müncheniin, eikä budjetti todennäköisesti riitä mediatilan ostamiseen toimialan johtavista saksalaisista medioista, joten viesti on saatava markkinoille ja potentiaalisille asiakkaille muulla tavalla.

5. Kulttuuri. Digitalisoituminen etenee eri maissa eri vauhdilla – ei ole esimerkiksi itsestäänselvyys, etta pk-yrityksellä on kotisivut vaikkapa Latviassa, Liettuassa tai Puolassa. Somella ei ole läheskään yhtä suurta roolia kaikkialla.

6. Sääntely. Esimerkiksi Tanskassa ja Kanadassa sähköpostimarkkinointia on rajoitettu enemmän kuin vaikkapa Suomessa.

7. Resurssit. Esimerkiksi B2B -email-osoitteita ei ole saatavilla kaikkialta.

8. Kilpailijat. Kun mietit kansainvälisen PR:n hyödyntämistä tietyssä maassa, aloita se tekemällä suurimalla kilpailijallesi ‘competitor communication audit’. Selvitä miten markkinajohtaja toimii eri medioissa, kanavissa, markkinapaikoilla, tapahtumissa, sosiaalisissa medioissa, mitä hakusanoja se hallitsee ja pohdi sen jälkeen omaa strategiaasi.

9. Tekijät. Tarvitset todennäköisesti yhden tai usemman paikallisen kumppanin tekemaan ainakin osan toimenpiteistäsi. Tänä päivänä viestinnän ja markkinoinnin osaajat ovat usein freelancereita, joten kansainvälisen ketjun tai perinteisen toimiston sijasta tekijät voivat hyvinkin löytyä verkosta freelancereiden markkinapaikoilta.

Kansainväliseen PR-projektiin mahtuu toki vielä paljon muitakin haasteita hakukonelöydettävyydestä (SEO) alkaen. Mutta niistäkin selviää kun säilyttää nöyrän asenteen oppimiseen ja pitää mielessä, että "Se mikä toimii erinomaisesti yhdessä maassa, voi toimia myös toisessa. Tai sitten ei."

Jukka Laikari